вторник, 4 януари 2011 г.

Неоткриваема истина

40 минути преди 2011 година.
Един разговор. Просто думи. Един разговор, който промени всичките ми възгледи. И тук е мястото да благодаря на този човек. За какво, не зная. Може би, че ми отвори очите. За всичко. За света. За хората. Благодаря, че ми зададе тези въпроси (или беше само един?). Даде ми доста храна за размисъл.

---

"Какво е истината?"
Мълчание. Най-добрия въпрос, който ми зададоха за цяла една година. Нямах отговор. Затова и е най-добрия.
"Стига де, никога не си ли мислила за това?"
Всъщност не. Зная какво е истината, но как да я обясня с думи? Самата аз я избягвам, как бих могла да отговоря?

Истината е сложна. Тя изисква усилия, тя предизвиква болка. Истината не винаги е най-доброто решение. Истината е това, което ни кара най-много да съжаляваме. Най-трудното нещо за казване. Истината.

Истината е пресечната точка между реалността и начина, по който я възприемаме. Тя може да бъде разтълкувана по хиляди, милиарди начини и все пак да не сме дори близо до същността й. Няма чиста истина. Това е просто израз. Защото в един момент, казвайки всичко както си е, се оказва, че нищо не е каквото изглежда и следователно истината се превръща в една голяма лъжа.
Това, което често наричаме "истина" често е просто грешни обстоятелства, разтълкувани и приети на криво. И в крайна сметка, макар гледана през една наклонена призма, в основата е точно истината.

Добре, тогава явно я има. Само че, оставайки за няколко минути в нашия свят, вече е променена до неузнаваемост. Ето например митовете. Прометей (за него мога да се сетя в момента) е откраднал огъня. Добре. Само че "откраднал"? От кого? Боговете. А как е стигнал до тях? В смисъл, къде ги е открил и защо и до ден днешен все още не сме ги намерили? Звучи не логично. Това не го прави лъжа, но не го прави и сто процентова истина. Да, някой е открил огъня. Това е сигурно. Друг е въпроса, че едва ли е бил полубог и е бил измъчван с години от орел... Виждате ли, отново всичко е изкривено. Каква е истината в този случай? Никой не знае. И никой не е доживял да ни разкаже. Случай, който не бих могла да разнищя. Случай, в който реалната история е изгубена. Както в много други. Но я има. Имало я е. Друг е въпроса, че няма как да я открием.

Тинувиел   .